Elektriske sparkesykler er blitt populær også i Norge og vi har hjulpet flere selskaper med produksjon av forskjellige modeller. Vi tenkte det kunne være interessant og vite hvor mye det koster å produsere en slik elsparkesykkel. Som en del av kostnadsutregningene under har vi tatt utgangspunkt i en produksjon på 5000 sparkesykler og regnet komponentkosten basert på dette volumet. Prisen inkluderer ikke andre kostnader enn dette.

Produksjonskostand på Ninebot by Segway Kickscooter ES1

Vi tok utgangspunkt i den populære Kickscooter ES1 fra Ninebot. Dette er en scooter som settes sammen i Shenzhen og Dongguan i sør-kina. ES1 er en videreføring av mange av komponentene som du finner den nå noe eldre M365 scooteren fra Xiaomi. Dette gjør at man trenger færre nye verktøy ved produksjon og kostanden per komponent går betydelig ned ved å gjennombruke deler på tvers av modeller.

Innkjøpspris på Kickscooter ES1

Den beste wholesaleprisen, dvs innkjøpsprisen vi har funnet hos våre leverandører har vært 1110rmb per stk. Dette tilsvarer en lokal pris på 1383,- NOK.

Denne prisen gjelder uten levering og andre omkostninger. Dette er prisen av en scooter levert i samme by som produksjonsstedet i et minimum antall av 500 stk.

Produksjonspris på Kickscooter ES1

Den dyreste enkeltkomponentene på hvilket som helst av disse type produktene er alltid batteriet. Dette er spesielt fordi Xiaomi / Ninbot by Segway bruker gode battericeller som importere fra sør korea eller japan. De mest preferrerte merkene er somregel LG, Samsung og Panasonic av type 18650 størrelse.

Våre estimater ved bruk av LG celler gjør at batteriet vil kunne kost rundt 300 – 350,- NOK ink BMS, batterihus og lader. Kostanden for ramme ligger på rundt 200 – 270 NOK og dekk, vaierbremser, hjul og diverse komponenter vil være rundt 110 -180 nok. I tilegg vil det tilkomme mellom 2-5% assembly kostnad for å skru sammen produktet. Selve esken har en kostnad på rundt 25 – 30kr i fullfarge.

Totalt koster en Kickscooter ES1 ca 850 nok ferdig produsert i esken ved 5000 enheter. Dette tilsvarer ca 690 rmb.

Ettersom dette produktet ikke blir laget i volum av 1000 stk, men 1 million så vil prisen gå ned ytterligere. Du vil kunne regne ca 1-3% prisnedgang per 100k enheter. Dette vil si at produksjonsprisen trolig ligger rundt 450-550rmb ved 1 million enheter. Dette tilsvarer en produksjonspris på rundt 600,- til 685,- NOK per enhet av Kickscooter ES1.

Hvordan regne ut produksjonskostnader?

For å kunne få best mulig pris er det viktig å kunne bruke produsentenes BOM lister til å regne ut kostnaden av enkeltkomponenter. Bakgrunnen for utregningen vår er nettopp våre egne BOM lister vi har laget sammen med våre produsenter når vi har jobbet med slike produkter. Med en slik forståelse er det vanskelig å bli lurt uavhengig av type produkt du har tenkt å kjøpe. Sourcing Secrets Deluxe edition gir deg malene og verktøyene du trenger for å regne ut kostnader på produtker før du. kjøper for å oppnå best mulig kvalitet og pris.